Με αφορμή το δοκίμιο των παγκυπρίων εξετάσεων στη Χημεία

Μια ακόμα σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της με την ολοκλήρωση των παγκυπρίων εξετάσεων. Μια χρονιά που ξεκίνησε με πολλά προβλήματα, που δεν λύθηκαν και θα τα βρουν μπροστά τους στη συνέχεια, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Και φέτος «Ο πιο καλός ο μαθητής» είναι η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Κύπρου ακολουθεί πιστά τους φονιάδες των λαών, τους Αμερικανούς και αναπτύσσει φιλίες με την ηγεσία του Ισραήλ που ματώνει καθημερινά τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό. Όλες αυτές οι συμμαχίες με σκοπό την απομόνωση της Ρωσίας στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής.

Με ευρωπαϊκές οδηγίες κυριαρχούν στις εργασιακές σχέσεις τα ατομικά συμβόλαια με ελαστικά ωράρια και μισθούς πείνας. Και όλα αυτά για να αυξάνουν τα κέρδη τους μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι. Άλλοι ξοδεύουν 100.000€ για πάρτι γενεθλίων, παρέα με τον Ψινάκη και άλλους “υψηλούς καλεσμένους“, άλλοι δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Μέχρι πότε οι εργαζόμενοι θα ανέχονται όλα αυτά τα παράσιτα της κοινωνίας;

Αυτό το σύστημα έχει σαπίσει, δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί να περιμένει κάποιος ότι θα το καλυτερεύσει.

Όλο και χειρότερο θα γίνεται. Μαθαίνουν τα παιδιά μας στο σχολείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες της (αλήθεια ποιες είναι;), τους βάζουν να αποστηθίσουν ένα σορό πληροφορίες άχρηστες για να εξεταστούν σε διαγωνισμούς που χρηματοδοτεί η ΕΕ. Η ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών, η 9η Μαΐου, μετατράπηκε σε μέρα της Ευρώπης, για να σβήσουν όσο μπορούν τη μεγαλειώδη νίκη του Κόκκινου Στρατού απέναντι στο φασισμό. Πρέπει οι μαθητές από μικρές ηλικίες να μάθουν να υπηρετούν το σύστημα, ώστε στο μέλλον να είναι ακίνδυνοι, χωρίς να μπορούν να το αμφισβητήσουν.

Το σύστημα των παγκυπρίων εξετάσεων δεν έχει καμία σχέση με την αξιολόγηση των γνώσεων και των επιδόσεων των μαθητών. Ολόκληρη η παιδεία είναι διαμορφωμένη με μια μεθοδολογία αντιεπιστημονική και αντιορθολογική. Η υπόθεση των εισαγωγικών εξετάσεων είναι εγκλωβισμένη στη λογική του φροντιστηρίου.

Η εκπαίδευση μας μόνο κατ΄ όνομα είναι δωρεάν παιδεία. Αν ένας μαθητής με μόνο εφόδιο τη διδασκαλία του δημόσιου σχολείου συμμετέχει στις παγκύπριες εξετάσεις είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρει. Όποιος δεν έχει βάλει το χέρι βαθειά στην τσέπη για φροντιστήρια ή να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα πολύ δύσκολο να επιτύχει στις εξετάσεις αυτές.

Δύσκολα βρήκαν την Παρασκευή πολλοί μαθητές τα θέματα της Χημείας. Το γραπτό ήταν πολύ μεγάλο και ο χρόνος δεν ήταν αρκετός. Στο δεύτερο μέρος κάποιες ασκήσεις έπρεπε να είναι πιο εύκολες. Στην τελευταία άσκηση που συνήθως είναι και η πιο δύσκολη υπήρχε λάθος διατύπωση με αποτέλεσμα να συγχύσει και να αγχώσει τους μαθητές.

Η επιθεώρηση Χημείας πρέπει να αναγνωρίσει το λάθος της, ώστε αυτοί που θα την πληρώσουν τελικά να μην είναι οι μαθητές. Δυστυχώς με την προχθεσινή ανακοίνωση το υπουργείο παιδείας δεν αναγνωρίζει το λάθος του και δεν τοποθετείται με σαφήνεια στο επίμαχο θέμα. Το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να καθησυχάσει τους μαθητές και τους γονείς τους.

Σήμερα, το ζητούμενο στην εκπαίδευση είναι ο λαός να οργανώσει την πάλη του για να ανατρέψει αυτή την άσχημη κατάστασή, να διεκδικήσει το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, κόντρα στις επιταγές της EE, του Ο.Ο.Σ.Α, και των βιομηχάνων. Ο λαός έχει την δύναμη να το πράξει φτάνει να το πιστέψει. Όπως λέει και ο προοδευτικός Τούρκος συγγραφέας Αζίζ Νεσίν: Έτσι ήρθαν τα πράγματα, μα έτσι δεν θα πάνε.