Συνένοχη και προκλητικά συνυπεύθυνη η ΕΕ στο όργιο αντικομμουνισμού στην Πολωνία

Τις διώξεις και τις δίκες σε βάρος στελεχών και μελών του ΚΚ Πολωνίας για τη διάδοση των ιδεών τους μέσω της εφημερίδας «Brzask», που συνεχίζονται, τη δίωξη σε βάρος ενός καθηγητή που τις μέρες της 200ής επετείου γέννησης του Κ. Μαρξ διοργάνωσε συνέδριο για τον μαρξισμό στο Πανεπιστήμιο του Στετίνο (με την κατηγορία της προώθησης του ολοκληρωτισμού) καθώς και την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων από τις πολωνικές αρχές, κατήγγειλε με Ερώτησή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην απάντησή της στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου, η Ευρωπαίκή Επιτροπή ενώ σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται λαλίστατη, τώρα αφήνει με προκλητικό τρόπο ασχολίαστο το όργιο αντικομμουνισμού στην Πολωνία. Επικαλείται δε υποκριτικά ότι στις εν λόγω περιπτώσεις ο λεγόμενος «Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ» δεν τηρείται, όταν είναι γνωστό ότι με αυτόν σε ισχύ Κομμουνιστικά Κόμματα σε κράτη – μέλη της ΕΕ είναι απαγορευμένα, στελέχη τους διώκονται, σέρνονται σε δίκες, κομμουνιστικά σύμβολα απαγορεύονται κ.λπ. Αυτό που αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά και με αυτήν την κυνική απάντησή της είναι ότι η ΕΕ, μαζί με τις κυβερνήσεις των χωρών – μελών, είναι συνυπεύθυνη και συνένοχη γι’ αυτό το όργιο του αντικομμουνισμού, όχι μόνο στην Πολωνία αλλά και σε άλλα κράτη – μέλη της.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο ΚΚ Πολωνίας και καλεί στην ενίσχυση της πάλης ενάντια στις αντικομμουνιστικές διώξεις, στον αυταρχισμό και την κατάργηση του δικαιώματος στη διακίνηση των ιδεών καθώς και στην πολιτική έκφραση και δράση των κομμουνιστών.

Υπενθυμίζουμε ότι η σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κατέληγε: «Με τις νέες διώξεις, η κυβέρνηση της Πολωνίας συνεχίζει το αντικομμουνιστικό παραλήρημα της ΕΕ και άλλων κυβερνήσεων, που συνοδεύεται από χτύπημα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς τοποθετείται απέναντι στις προκλητικές διώξεις, δίκες και τις χαλκευμένες κατηγορίες των πολωνικών αρχών, που καταργούν στην πράξη το δικαίωμα στη διακίνηση των ιδεών καθώς και στην πολιτική έκφραση και δράση του ΚΚ Πολωνίας;».

Και ιδού η κυνική απάντηση της Επιτροπής:

«Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, διασφαλίζει ότι γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως προβλέπονται στον Χάρτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 1 του Χάρτη, οι διατάξεις του απευθύνονται στα κράτη – μέλη μόνον όταν αυτά εφαρμόζουν το δίκαιο της Ενωσης. Δεν φαίνεται να εφαρμόζονται οι διατάξεις του Χάρτη στην περίπτωση στην οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής».

Aπό τον Ριζοσπάστη (εκφραστικό όργανο του ΚΚ Ελλάδας)