Τέρμα τα παιχνίδια στις δικές μου πλάτες

Η επίθεση που έχει εξαπόλυσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη από τις αρχές του καλοκαιριού σε βάρος των εκπαιδευτικών συνεχίζεται ανελέητα και με ιδιαίτερη σκληρότητα.

Ανεξάρτητα με τον τρόπο που χειρίστηκαν τα διάφορα ζητήματα οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών και τι πιστεύει ο κάθε ένας, έχουμε φθάσει σήμερα σε ένα κρίσιμο σημείο για τη συνέχεια.

Αφού εξαντλήσαν όλα τα περιθώρια του «διαλόγου», έχοντας κάνει και απαράδεκτες υποχωρήσεις, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αποφάσισαν να κατέλθουν σε απεργία σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη.

Την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη τη φέρει ακέραιη η κυβέρνηση και ας χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το κλείσιμο των σχολείων, τις χαμένες ώρες και τους τελειόφοιτους μαθητές μας.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, όπως και κάθε αστική κυβέρνηση, θέλει να τσακίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να τους εξευτελίσει, για να μπορέσει πιο εύκολα να περάσει τη συντηρητική της πολιτική. Σήμερα είναι οι εκπαιδευτικοί, αύριο θα είναι άλλη ομάδα εργαζομένων και έτσι χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις θα προωθεί την πολιτική της, που δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτή η πολιτική δεν πρέπει να περάσει. Ο αγώνας για την παιδεία δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς. Μας αφορά όλους.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πρέπει να απευθύνουν κάλεσμα αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους, ώστε να βρεθούν στο ίδιο χαράκωμα μαζί τους, να παλέψουν για αυτά που αγωνίζονται οι εκπαιδευτικοί και για πολλά άλλα. Απέναντι τους θα έχουν να αντιπαλέψουν τις πολιτικές που υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο (κυβέρνηση, ΟΕΒ , Αρχιεπίσκοπο, Γενικό Ελεγκτή και γενικά την πλουτοκρατία).

Σε αυτό τον αγώνα, εκτός από την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, θα πρέπει να αναδειχθούν και γενικότερα προβλήματα της εκπαίδευσης και να προβληθεί το όραμα για ένα άλλου τύπου σχολείο που θα έχει στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών.

Για αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε:

• Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους.

• Κανένας εκπαιδευτικός από τους 300 να μην μείνει αδιόριστος ή χωρίς δουλειά.

• Αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων που να έχουν ως στόχο: Ι) Σωστή και πλήρη γνώση της γλώσσας και των τρόπων και των μεθόδων της μαθηματικής σκέψης, ΙΙ) Γνώση της φύσης, δηλαδή των φυσικών φαινομένων που συναντάμε στη ζωή και των νομοτελειών που τα διέπουν, ΙΙΙ) γνώση των νόμων κίνησης της κοινωνίας, των σχέσεων ανάμεσα σε όλες τις πλευρές της.

• Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.

• Έλεγχο όλων των σχολείων ως προς την καταλληλότητα τους.

• Να κτιστούν νέα σχολεία για την κάλυψη των αναγκών.

• Να μην ισχύσουν οι εξετάσεις τετραμήνων που ενισχύουν την παραπαιδεία και θα αναγκάσουν τους γονείς να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.

Το σχολείο για το οποίο παλεύουμε, δεν επιδιώκει να προετοιμάζει ανθρώπους για να προσαρμόζονται παθητικά στις έτοιμες κοινωνικές μορφές, αλλά ανθρώπους ενεργητικούς, που δραστήρια θα συμβάλλουν στην καλυτέρευση της ζωής του λαού. Ανθρώπους που εκτός από τη γνώση, πρέπει να διαθέτουν οντότητα, ανθρωπιά και συνείδηση των συμφερόντων τους στην κοινωνία.

Ας μην μας πουν οι κυβερνώντες ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την παιδεία. Λεφτά υπάρχουν και ξέρουν που θα τα βρουν. Οι φίλοι τους στην ΟΕΒ κερδίζουν πάρα πολλά σε βάρος των εργαζομένων. Εκεί και αν υπάρχει λίπος που πρέπει να αφαιρεθεί. Αύξηση της φορολογίας των βιομηχάνων και γενικά του μεγάλου κεφαλαίου θα επιφέρει αρκετά λεφτά στα ταμεία του κράτους.

H κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού ξεπούλησε το Συνεργατισμό και φόρτωσε στις πλάτες του εργαζόμενου περίπου 7 δις. Διαπραγματεύεται νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο που θα ζημιώσει την Κυπριακή Δημοκρατία 2 δις.

Ακόμη, η κυβέρνηση ας κάνει το δικό της εξορθολογισμό, γιατί έχουμε σπαταλήσει αρκετά χρήματα για τους φίλους του Χάρη και για πρόσληψη συμβούλων του Προέδρου. Ξοδεύουμε πάρα πολλά για όλους αυτούς που μπαίνουν στην αυλή του μονάρχη Αρταξέρξη και απολαμβάνουν σατραπείες και τέτοια… Αιδώς Αργείοι!!!!!

Τις τελευταίες μέρες, εκτός από το Γενικό Ελεγκτή μπήκε στο χορό, στο πλευρό της κυβέρνησης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου. Οι προτάσεις του για πρότυπα σχολεία στα αστικά κέντρα, τα οποία είναι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ο.Ο.Σ.Α. και της Παγκόσμιας Τράπεζας, βαθαίνουν όλο και πιο πολύ τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Θα προωθήσουν σιγά σιγά την αυτονόμηση της σχολικής μονάδας που θα περάσει στα χέρια της Τοπικής Διοίκησης και θα δημιουργηθούν σχολεία δύο ταχυτήτων.

Οι δήμοι με εργατική λαϊκή σύνθεση θα έχουν υποβαθμισμένο επίπεδο σπουδών, αφού η λειτουργία των σχολείων θα στηρίζεται στους νόμους της αγοράς. Αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιώνεται από τη διεθνή εμπειρία σε άλλες καπιταλιστικές χώρες σε Ευρώπη και Αμερική.

Τρίτη και Τετάρτη το κουδούνι θα κτυπήσει για όλους τους εργαζόμενους. Μας καλεί σε αγώνα και αντίσταση για αυτά που θα γίνουν για μας, χωρίς εμάς. Θα είμαστε όλοι παρών. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Τίποτα δεν πάει χαμένο…