Νέες χαριστικές παραχωρήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων προς τις τράπεζες

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή την 1η του Μάρτη, φορολογικές υποχρεώσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων μπορούν να χαρακτηριστούν ως «πιστώσεις» και να παραχωρηθεί διάστημα 15 χρόνων, για την καταβολή τους. Για παράδειγμα, ενώ συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα όφειλε άμεσα να καταβάλει στα δημόσια ταμεία, ποσό γύρω στα 300 εκατομμύρια, με το νέο νόμο δεν θα τα καταβάλει και αποκτά «αμνηστία» 15 τουλάχιστον χρόνων.

Με την πρόταση νόμου η οποία ψηφίστηκε, προβλέπεται πως η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, η οποία έχει δημιουργηθεί ή δημιουργείται σε πιστωτικό ίδρυμα, λόγω φορολογικών ζημιών που έχουν μεταφερθεί ή μεταφέρονται από άλλο πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο έχει αναδιοργανωθεί ή εξυγιανθεί με βάση τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας και αποκτηθεί από το προγενέστερο ίδρυμα, θα μπορεί να πιστωθεί έναντι συγκεκριμένων φόρων.

Όπως λέχθηκε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, η νομοθετική ρύθμιση αφορά λογιστικές αλλαγές στον τρόπο καταβολής της φορολογίας από τράπεζες που συγχωνεύθηκαν, με στόχο να δοθεί το δικαίωμα σε αυτές να καταβάλλουν το φόρο σε βάθος χρόνου μέχρι 15 χρόνων. Ουσιαστικά η πρόταση νόμου θα επιτρέπει στις τράπεζες να παρουσιάζουν υψηλότερα κεφάλαια. Υπέρ της πρότασης νόμου τάχτηκαν η πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή, η Κεντρική Τράπεζα, το Υπουργείο Οικονομικών και ο Σύνδεσμος Λογιστών.

Γίνεται αντιληπτό πως με μια κίνηση της κυβέρνησης και με τη στήριξη ή ανοχή της πλειοψηφίας των κομμάτων, τράπεζες όπως η Τράπεζα Κύπρου, τίθενται για ακόμα μια φορά, πάνω από τους νόμους που ισχύουν για κάθε πολίτη της Δημοκρατίας. Στην ουσία, χαρίστηκαν ακόμα 300 εκατομμύρια από τα δημόσια ταμεία, σε μια τράπεζα που στοίχισε ήδη στο λαό, αρκετά δισεκατομμύρια.

Οι αναφορές διάφορων πως η φτώχεια είναι αναπόφευκτη και τα ταμεία του κράτους δεν μπορούν να ασκήσουν κοινωνική πολιτική, «δικαιώνεται». Προτεραιότητα του συστήματος, ιδιαίτερα τα τελευταία 7 χρόνια είναι η ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου, με κόστος τη φτώχεια, την ανεργία και τη λιτότητα, πάντα εις βάρος του λαού, αποκλειστικά. Όταν πρόκειται για ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων ή για μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, κυβέρνηση και κόμματα βρίσκουν πάντα τον τρόπο να ψηφίζονται οι σχετικές νομοθεσίες.

Με το παρόν άρθρο καλούνται όσοι ψήφισαν ή δεν καταψήφισαν το εν λόγω νομοσχέδιο, να εξηγήσουν τις λεπτομέρειες στο λαό, καθώς και το σκεπτικό της θετικής τους ψήφου. Πρέπει ο λαός να γνωρίζει τις προτεραιότητες του καθενός σε αυτό το τόπο.