Παρέα με τον Μαρξ, τον Ένγκελς… και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Καλοί και εκλεκτοί σύντροφοι και φίλοι, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ιστοσελίδας Νέα Σκέψη την περασμένη Παρασκευή βράδυ, 24 Μαΐου και βρέθηκαν σε μια αμφιθεατρική αίθουσα της Νέας Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου απόλαυσαν προβολή κινηματογραφικής ταινίας για τη ζωή και ειδικά για τα νεανικά χρόνια του Μαρξ και του Ένγκελς.

Μετά την εξαιρετική ταινία που προέβαλε η ιστοσελίδα Νέα Σκέψη, οι παρευρισκόμενοι παρέα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί που πρόσφερε η Ιστοσελίδα συζήτησαν στον όμορφο χώρο που μας φιλοξένησε, για τον Μαρξ, τον Ένγκελς, το Μαρξισμό Λενινισμό, τις αγωνίες και τα προβλήματα της εργατικής τάξης, αλλά και την ανάγκη μελέτης ξανά των κλασσικών του κομμουνισμού και την οργάνωση της πάλης των κομμουνιστών.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης προβολής ταινίας προλογίζοντας την ταινία ανέφεραν ότι, 200 τόσα χρόνια από τη γέννηση των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, των μεγάλων αυτών φυσιογνωμιών που συνέλαβαν την ιστορική κίνηση και έμελλε να σχηματοποιήσουν την πιο αισιόδοξη προοπτική τερματισμού της ανθρώπινης σκλαβιάς από τις προκαταλήψεις και την ταξική εκμετάλλευση, και τα γεγονότα στην πολιτική και την οικονομία έχουν παραμείνει αναλλοίωτα, ενώ μόνο τα ονόματα των δρώντων έχουν αλλάξει.

“Ένα φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη: το φάντασμα του κομμουνισμού. Όλες οι δυνάμεις της γερασμένης Ευρώπης», έγραφαν Μαρξ και Ένγκελς στο Μανιφέστο το Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα: ο πάπας και ο τσάρος, ο Μέτερνιχ κι ο Γκιζό, Γάλλοι ριζοσπάστες και Γερμανοί αστυνομικοί. Ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει κατηγορηθεί σαν κομμουνιστικό από τους αντιπάλους του που κυβερνούν, ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν αντέκρουσε με την κατηγορία του κομμουνισμού τους πιο προοδευτικούς αντιπολιτευόμενους, καθώς και τους αντιδραστικούς αντιπάλους του;”

– Αλήθεια, η τρομοκράτηση των λαϊκών κινημάτων και της εργατικής τάξης με τη πλειάδα των νόμων που παρουσιάζονται ως αναγκαίοι αλλά τσακίζουν τον εργάτη, τον μισθωτό,

– η πλειάδα των νόμων που ενδύονται τον μανδύα του δικαίου, αλλά καταστρέφουν ακόμα και τις ίδιες τις οικογενειακές σχέσεις γιατί αναδομούν τις βίαιες παραγωγικές σχέσεις στο πεδίο του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος,

– οι θεσμοί του αστικού κράτους, σχολείο, εκκλησία, πολιτική ζωή που στο όνομα της επιβίωσης των μονοπωλίων και της δικής τους καριέρας παραπέμπουν στη μεταθανάτιο ζωή τις διεκδικήσεις για βασικά αγαθά.

– Βάλτε στη θέση του Πάπα και του τσάρου, στη θέση του Μέτερνιχ και του Γκιζό τους σύγχρονους δυνάστες του ιμπεριαλισμού, σε Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ. Στη θέση των Γερμανών αστυνομικών τη δύναμη της Deutsche Bank, και των χρηματιστικών οργανισμών που ξεκληρίζουν τον φτωχό. Στη θέση της αστυνομίας εκείνες τις στρατιωτικές κατασταλτικές δυνάμεις, ακόμα τη δύναμη της τεχνολογίας και της πληροφορίας στο καπιταλισμό που δεν επιτρέπουν την αμφισβήτηση της σύγχρονης ιερής συμμαχίας. Που παραπέμπουν στο φετιχισμό των προϊόντων και στην αποξένωση του ανθρώπου.

Ας αναλογιστούμε τους δήθεν ριζοσπάστες που πουλούν ελπίδα για καλύτερες μέρες στα θεμέλια του συστήματος της συσσωρευμένης υπεραξίας των εργαζομένων και της μεγιστοποίησης του κεφαλαιοκρατικού κέρδους. Στα θεμέλια της μισοανεργίας, της εργασίας χωρίς δικαιώματα, της απειλής απόλυσης και συντήρησης της εφεδρείας των ανέργων.

Αυτά βασιλεύουν στον ένα ή στον άλλο βαθμό στην Κύπρο και στον κόσμο μας.

Έγραψε προφητικά ο Λένιν αποτιμώντας τον Μαρξ και το έργο του λίγο πριν την Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση: «Μετά την εμφάνιση του μαρξισμού κάθε μια από τις τρεις αυτές μεγάλες εποχές της παγκόσμιας ιστορίας, του έφερε καινούριες επιβεβαιώσεις και καινούριους θριάμβους. Μα ακόμα μεγαλύτερο θρίαμβο θα φέρει στο μαρξισμό, σαν διδασκαλία του προλεταριάτου, η ιστορική εποχή που μας έρχεται».

Δράττοντες την ευκαιρία αυτής της πρώτης δημόσιας εκδήλωσης της Ιστοσελίδας και κλείνοντας αυτό το σύντομο πρόλογο της ταινίας, αναφέρθηκε ότι, η Νέα Σκέψη, είναι μια ιστοσελίδα ανατρεπτική, που φιλοδοξεί να συμβάλει στην αφύπνιση και στην υπεράσπιση του λαού και της εργατικής τάξης. Έτσι, πέραν των άρθρων και των αναλύσεων η Ιστοσελίδα προχωρεί και σε εκδηλώσεις σαν αυτή, για να τιμήσει μέσα από εικόνες, όχι μόνο τη μνήμη αλλά και τη συνεκτική μελέτη, την ταξική δράση των μεγάλων φυσιογνωμιών του επιστημονικού σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Τιμούμε και θα συνεχίσουμε να τιμούμε τη κοσμοθεωρία μας, που δεν μπορεί παρά να φωτίζει και το δικό μας παρών, αλλά και μέλλον.