Ιός ταξικός;

Είναι γενικά παραδεκτό ότι η εμφάνιση διαφόρων ασθενειών και κυρίως οι επιπτώσεις τους έχουν άμεση σχέση με το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα κάθε κράτους. Έτσι βλέπουμε ασθένειες όπως η χολέρα να σκοτώνει χιλιάδες παιδία στην Αφρική, ενώ στην Ευρώπη απλά να περιγράφεται στα βιβλία ιατρικής. Δεκάδες άλλες ασθένειες που έχουν εξαλειφθεί στις προηγμένες χώρες λόγω εμβολιασμών, χρήσης αντιβιοτικών, απλά λόγω καλύτερης ιατρικής φροντίδας, «θερίζουν» κυριολεκτικά στο λεγόμενο τρίτο κόσμο, χωρίς να ενδιαφέρεται κανένας.

Αλλά ακόμα και εντός των ίδιων των ανεπτυγμένων κρατών, οι διαφορές στην πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες «βγάζουν μάτι», με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις ΗΠΑ, τη χώρα με το ψηλότερο επίπεδο ιατρικής και τεχνολογίας, απλησίαστο όμως από τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Οι πρωτοποριακές μέθοδοι, τεχνικές και θεραπείες απευθύνονται μόνο στους έχοντες να πληρώσουν με τους υπόλοιπους να μην έχουν ούτε τη στοιχειώδη φροντίδα. Με την πανδημία covid-19 τα στατιστικά στοιχεία και τα ρεπορτάζ που έρχονται επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Στις υποβαθμισμένες περιοχές της Νέας Υόρκης ο ιός θερίζει κυρίως μαύρους, λατίνους, γενικότερα ξένους μετανάστες. Άνθρωποι οι οποίοι ζουν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο σε διαμερίσματα τρύπες χωρίς συνθήκες υγιεινούς διαβίωσης, που τσουβαλιάζονται στα βαγόνια του υπόγειου για να πάνε στη δουλεία, επειδή δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να δουλέψουν από το σπίτι και χωρίς δουλεία δεν υπάρχουν λεφτά για το νοίκι, για φαγητό, πόσο μάλλον για ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Είναι αυτοί που θάβονται σε ομαδικούς τάφους, επειδή δεν υπάρχει κανείς να τους γυρέψει τελειώνοντας με αυτό τον τρόπο το «αμερικάνικο όνειρο» τους…

Στο αντίποδα η Κούβα, φτωχή σε υλικά αγαθά σύμφωνα με τα δικά μας πρότυπα, αλλά πλούσια σε αισθήματα, αξίες και ιδανικά. Η Κούβα με ένα εξαιρετικό σύστημα υγείας απολύτως δωρεάν για όλο τον πληθυσμό, με ιατρικές σχολές στις οποίες σπουδάζουν εντελώς δωρεάν εκτός από Κουβανούς χιλιάδες ξένοι φοιτητές, με παραγωγή και έρευνα στη φαρμακευτική, έδειξε μια εξαιρετική διαχείριση στην κρίση. Η Κούβα η οποία δέχθηκε βρετανικό κρουαζιερόπλοιο με θετικά κρούσματα τη στιγμή που άλλες χώρες της περιοχής δεν το άφηναν να δέσει. Η Κούβα που συνεχίζει να κάνει πράξη τα ιδανικά της Επανάστασης στέλνοντας ιατρική μπριγάδα στη δοκιμαζόμενη Ιταλία…

Στην Κύπρο της φαινομενικής ευμάρειας, ευάλωτοι στον ιό δεν είναι μόνο όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, αλλά και αυτοί που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Πρόσφατα μάθαμε ότι δώδεκα αλλοδαποί εργαζόμενοι που διέμεναν μαζί στριμωγμένοι, διαγνώσθηκαν όλοι θετικοί στον ιό. Το μένουμε σπίτι είναι ωραίο σύνθημα καταρχήν γι’αυτούς που έχουν σπίτι. Αλλιώς μένουμε σπίτι εάν αυτό είναι 400m2 με όλα τα κομφόρ, κήπο και πισίνα και αλλιώς μένουμε σπίτι εάν αυτό είναι διαμέρισμα 50m2…

Ο συγκεκριμένος ιός, όπως και όλοι οι ιοί δεν έχουν προτίμηση σε λευκούς, μαύρους, πλούσιους ή φτωχούς. Η εμφάνιση, οι επιπτώσεις και τα αποτελέσματα όμως, κρίνονται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνικο-οικονομική τάξη στην οποία ανήκει το θύμα…