Γιατί είναι συνεχώς επίκαιρη η Οχτωβριανή Επανάσταση;

Η Οκτωβριανή Επανάσταση και τα διδάγματα της, που δεν είναι άλλα από την πάλη για σοσιαλισμό, είναι επίκαιρη, όχι μόνο κάθε 7 Νοεμβρίου, όπου εξαντλείται η επικαιρότητα της την περίοδο εκείνη με εκδηλώσεις αφιερωμένες σε αυτή και μάλιστα από κάποια Κόμματα εκδηλώσεις απλά συμβολικές.

Η Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση είναι  συνεχώς επίκαιρη, γιατί, ο καπιταλισμός απέτυχε να εξασφαλίσει σταθερότητα, ειρήνη, ασφάλεια, πραγματική ευημερία στους λαούς. Απέτυχε να αποκαταστήσει τις ανισότητες ανάμεσα στα έθνη και να συνενώσει διαφορετικές φυλές, θρησκείες, πολιτισμό. Αντίθετα εντείνει τις ταξικές αντιθέσεις, οξύνει την ανισότητα ανάμεσα στα έθνη, δημιουργεί και εκκολάπτει βίαιες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Απομυζά, διαμελίζει, αιματοκυλά φτωχούς λαούς με πλούσια πλουτοπαραγωγικά αποθέματα. Εκμεταλλεύεται στυγνά τους καθηλωμένους στην αμορφωσιά εξαθλιωμένους λαούς της Ασίας και της Αφρικής, χρησιμοποιώντας τους ως φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

Ο καπιταλισμός επιπρόσθετα οδηγεί το φυσικό περιβάλλον με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, όπως αποδεδειγμένα διαφαίνεται στις μέρες μας. Στον καπιταλισμό εντείνονται τα κοινωνικά φαινόμενα της πείνας, της ανέχειας, της αμορφωσιάς, της αδυναμίας εξασφάλισης στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τέλος, ο καπιταλισμός στο στάδιο που βρίσκεται σήμερα – αυτό του ιμπεριαλισμού δηλαδή – ξεκάθαρα εκκολάπτει ξανά το αυγό του φασισμού με επικίνδυνες συνέπειες για τη συνέχεια της ανθρωπότητας. Δεν μπορεί λοιπόν το μέλλον της ανθρωπότητας να είναι ο καπιταλισμός – το απάνθρωπο κοινωνικο – οικονομικό σύστημα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η ανατροπή του σοσιαλιστικού στρατοπέδου και μαζί με αυτό η εξαφάνιση του αντίπαλου δέους επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού. Τώρα υπάρχει η σύγκριση, μια σύγκριση που όσο και να γίνεται ανάμεσα στο σοσιαλισμό που επιχειρήθηκε να οικοδομηθεί στην Ευρώπη κατά κύριο λόγο τον περασμένο αιώνα, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε συμπεράσματα που γεμίζουν αισιοδοξία για την ανάταση των μαζών και πάλι. Παρόλες τις διαστρεβλώσεις, τις ανεπάρκειες και τα λάθη, αδιαμφισβήτητα ακόμα και έτσι, η ανθρωπότητα βάδιζε σε καλύτερα και ασφαλέστερα μονοπάτια. Η ειρήνη, η παγκόσμια σταθερότητα, οι μεγάλες εργατικές κατακτήσεις ακόμα και στις δυτικές χώρες ήταν απότοκο του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Για τους λαούς των Σοσιαλιστικών χωρών επίσης, το δικαίωμα στη στέγαση, στη δουλειά, τη μόρφωση, στην υγεία, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό ήταν εξασφαλισμένο, αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο σε υψηλό επίπεδο. Η ισότητα αντρών και γυναικών, αλλά και η προστασία μητέρας και παιδιού ήταν δεδομένα και μάλιστα σε ζηλευτά επίπεδα.

 

Τα πιο πάνω αποτελούν πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που όση λάσπη και να ρίξουν οι αστοί απολογητές του καπιταλισμού στην ιστορία, δεν διαγράφεται. Ο καπιταλισμός αποκαλύπτεται καθημερινά. Η σύγκριση όσο και αν προσπαθούν να φθείρουν τις συνειδήσεις οι νεοφιλελεύθεροι δεξιοί και σοσιαλδημοκράτες είναι αναπόφευκτη! Αυτή η εξελισσόμενη πραγματικότητα μπορεί, κάτω από προϋποθέσεις, να συμβάλει, και έχει αρχίσει ήδη, στη λαϊκή ανάταση, στην αντίσταση που σήμερα δυναμώνει ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Όλα αυτά μάς δίνουν την αισιοδοξία, να εκτιμούμε ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας που θα φέρει στο προσκήνιο καινούριες εξεγέρσεις. Με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, πρώτα απ’ όλα μέσα στην ίδια την εργατική τάξη, αλλά και στ’ άλλα λαϊκά στρώματα, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για συσπειρώσεις, που συμβάλλουν στην υπόθεση του λαϊκού μετώπου.

Καινούριες επαναστάσεις θα έρθουν, με τη δράση και την κίνηση των μαζών, για να ανοίξει πια οριστικά ο δρόμος για την καινούρια κοινωνία που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η χρονική περίοδος κατά την οποία ο καπιταλισμός εδραιώθηκε ήταν περίπου δυο αιώνες και με πισωγυρίσματα. Τα 70 χρόνια που προσπαθούσε να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σ’ αυτήν την εξέλιξη. Και αν οι εργάτες του Παρισιού, το 1871, για πρώτη φορά ανέδειξαν τη δυνατότητα να γίνει η προλεταριακή επανάσταση, αν η Οχτωβριανή Επανάσταση απέδειξε πραγματικά ότι μπορεί να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός, τούτη τη φορά η εργατική τάξη και οι λαοί της Γης θα ανοίξουν οριστικά το δρόμο για το δικό τους μέλλον.