Ανταγωνισμοί για τη λεία και τον πλούτο: ΕΕ-Βρετανία

Στο πεδίο των διεθνών ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων εντός του ιμπεριαλιστικού πλαισίου, ξεχωρίζει ασφαλώς η πορεία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσο περνά ο χρόνος, ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για συνέχιση της διαπάλης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών πόλων, για μεγαλύτερο μέρισμα στη πίττα των διεθνών και τοπικών αγορών, για περαιτέρω ανάπτυξη και κερδοφορία των αστικών τάξεων των χωρών τους.

Τα μέσα που χρησιμοποιούν, ενίοτε ξεδιάντροπα, αποκαλύπτουν τους σκοπούς τους. Ο αρχι-διαπραγματευτής Μισιέλ Μπαρνιέ, από μέρους της ΕΕ, απείλησε τη Βρετανία (27 Απριλίου 2018) ότι το City of London, δηλαδή το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που είναι εγκατεστημένο στο Λονδίνο, δεν θα έχει στο νέο καθεστώς σχέσεων ΕΕ-Βρετανίας τις οικονομικές ελευθερίες του παρελθόντος αλλά όσα περιλαμβάνονται στις ανάλογες συμφωνίες με την Wall Street, δηλαδή τις ΗΠΑ.

Από τη μεριά της, η συντηρητική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η πρωθυπουργός Μέι, απειλεί (30 Ιουλίου 2018) την Ευρωπαϊκή Ένωση με πλήγμα στα 7,000 επενδυτικά ταμεία και επιχειρήσεις της Ευρώπης που έχουν συμφέροντα με Βρετανούς πελάτες. Πρόκειται για επενδυτικά ταμεία που όπως σημειώνει η εφημερίδα Guardian, η κερδοφορία και το κεφάλαιο τους εναποτίθεται παραδοσιακά στο City.

Με βάση στοιχεία, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο του City of London δάνεισε μόνο για το 2015, 1.1 τρισεκατομμύρια στερλίνες στις αγορές της ΕΕ, όντας εκ των ατμομηχανών της τοκογλυφίας και της εξάρτησης εντός της Ένωσης. Για όσους διερωτούνται εάν το Brexit αφορά άμεσα τα ζωτικά συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, ή όχι, το περιεχόμενο των συζητήσεων και διαπραγμάτευσεων δεν επιτρέπει άλλες ψευδαισθήσεις.

Και τα δύο στρατόπεδα αποτελούν μέρος των διεθνών ανταγωνισμών για μοίρασμα των αγορών. Ανταγωνίζονται έχοντας από τη μια τα μεγάλα γερμανογαλλικά συμφέροντα και από την άλλη τα βρετανικά της μεγάλης αστικής τάξης.

Αυτή είναι η ουσία τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνένωσης κεφαλαιοκρατών, όσο και της διεθνούς θέσης της Βρετανίας ως ιμπεριαλιστικής δύναμης, με οικονομική ισχύ, διεθνή τοκογλυφία, στρατιωτικές επεμβάσεις και εξωτερική πολιτική ανάμειξης στα εσωτερικά κρατών.