ΜΜΕ – η 4η εξουσία

Δεν είναι τυχαίο που τα ΜΜΕ θεωρούνται ως η 4η εξουσία! Και ενώ λοιπόν στα χέρια τους έχουν αυτή την εξουσία δυστυχώς δεν την ασκούν όπως θα έπρεπε και προς την κατεύθυνση που πρέπει! Βασικό στοιχείο είναι η αλήθεια! Ε λοιπόν αυτό το βασικό κριτήριο τα αστικά ΜΜΕ που δρουν στο ίδιο πλαίσιο με το αστικό κράτος και συνεργάζονται με το κυρίαρχο πολιτικό και κομματικό πλαίσιο, δεν το υπηρετούν! Δεν λένε όλη την αλήθεια στον λαό! Τα αστικά ΜΜΕ αποσιωπούν σημαντικές πτυχές των πραγμάτων! Δεν ανοίγουν συζητήσεις για τα δεινά που επιφέρει το καπιταλιστικό σύστημα στην εργατική τάξη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελλάδα η οποία λίγο πριν το τέλος Ιουνίου του 2018 υποτίθεται βγήκε από το μνημόνιο. Τα αστικά ΜΜΕ πως παρουσίασαν το γεγονός; Μετέδιδαν τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο ο οποίος μες την τρελή χαρά έλεγε στον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα πλέον είναι μια κανονική χώρα (είδαμε και στις θανατηφόρες πυρκαγιές πόσο κανονική χώρα είναι). Ότι κέρδισε την μάχη, τέλος στα μνημόνια και βάζει μπρος για την ανάπτυξη. Μάλιστα πολλά ΜΜΕ επέλεξαν ως τίτλο του ρεπορτάζ: Ο Τσίπρας με κόκκινη γραβάτα! Πρόκειται για την τεχνική του να κρατείται το κοινό σε άγνοια και ανοησία.

Αυτό λοιπόν που τα αστικά ΜΜΕ δεν είπαν εκείνη την ημέρα και όφειλαν να πουν είναι τα εξής: Η κόκκινη γραβάτα του Τσίπρα είναι η πιο ακριβή στην ιστορία του πλανήτη. Κόστισε στην Ελλάδα περίπου 200 δισ. ευρώ. Κόστισε κλειστές τράπεζες και capital controls που ακόμη και σήμερα δεν έχουν αρθεί. Κόστισε στη χώρα την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Κόστισε δραματικές μειώσεις στις συντάξεις και υπερβολικούς φόρους. Κόστισε πλεονάσματα… αίματος!

Τα αστικά ΜΜΕ δεν είπαν επίσης στον ελληνικό λαό, αλλά και στους υπόλοιπους λαούς που οφείλουν να γνωρίζουν, ότι η Τρόικα φεύγει για να μείνει εφόσον και αξιολογήσεις θα παραμείνουν και βέτο θα διατηρούν οι «θεσμοί» σε μέτρα τα οποία δεν θα εγκρίνουν. Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα και άρα πολιτικές λιτότητας μέχρι το… 2060. Όσο για τις υποτιθέμενες φιλολαϊκές πολιτικές που θα μπορούν πλέον να εφαρμόσουν, αυτές ξεκινούν ήδη από πολύ νωρίς με την νέα μείωση των συντάξεων από 1-1-2019 και λίγο μετά με τη μείωση του αφορολόγητου ώστε να χάσουν άλλον έναν μισθό οι εργαζόμενοι των 600 ευρώ. Άρα καταλήγουμε στο ότι τα ΜΜΕ δεν είπαν την αλήθεια!

Ας πάμε σε κάτι άλλο! Τα περισσότερα σκουπίδια δεν είναι στις χωματερές, είναι στις τηλεοράσεις!  Γιατί το λέω αυτό; Κοιμίζουν τον λαό, επιχειρούν να τον αποβλακώσουν και να τον αποπροσανατολίσουν με την προβολή παιχνιδιών τύπου Survivor ή Power of Love. Έτσι με αυτό τον τρόπο δεν αφήνουν τον λαό και δεν δείχνουν στο λαό ποιοι είναι οι πραγματικοί ήρωες στη ζωή και ποιοι παλεύουν αληθινά για να φάνε ένα κομμάτι ψωμί γιατί και αυτό τους το κλέβει το καπιταλιστικό σύστημα. Δεν μας λένε τα ΜΜΕ για τα παιδιά της Αφρικής που ενώ ζουν στην πιο πλούσια ήπειρο είναι τα πιο φτωχά και δουλεύουν σαν σκλάβοι για να ζήσουν!

Τα αστικά ΜΜΕ όταν διαφημίζουν για παράδειγμα την περίφημη Black Friday και ωθούν τους πολίτες να τρέξουν να ψωνίσουν φτηνά προϊόντα, δεν μας λένε την ίδια ώρα ότι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να καταγγείλουν τις συνθήκες εργασίας τους με την ευκαιρία της συγκεκριμένης μέρας. Για παράδειγμα εκπρόσωπος του Verdi, του μεγαλύτερου γερμανικού συνδικάτου στον τομέα των υπηρεσιών, κατήγγειλε ότι οι εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους να κάνουν περισσότερα σε ελάχιστο χρόνο γιατί σημειώνεται ρεκόρ παραγγελιών σε όλον τον κόσμο!

Ο κάθε λαός λοιπόν πρέπει συνεχώς να ακούει και να γνωρίζει ότι οι πολυεθνικές θησαυρίζουν μέσα από την δουλειά του εργάτη, τον οποίο εξουθενώνουν και υποαμοίβουν για να έρθουν μετά να πλασάρουν στο ευρύτερο κοινό τις λεγόμενες σούπερ προσφορές και να τον κάνουν να πιστέψει ότι αγοράζει φτηνά και ότι είναι καλές οι επιχειρήσεις που προσφέρουν χαμηλές τιμές!

Λοιπόν όλα αυτά και πολλά άλλα που θα μπορούσα να γράψω καταδεικνύουν την χειραγώγηση της κοινής γνώμης από τα ΜΜΕ. Ο λαός μόνο όταν γνωρίζει την αλήθεια μπορεί να κάνει τις σωστές επιλογές! Μόνο έτσι θα μπορέσει ο λαός να απαντήσει ξανά (γιατί στο παρελθόν έδωσε απάντηση με την Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση) στο ερώτημα καπιταλισμός ή σοσιαλισμός ή καλύτερα, Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα; Ο Λένιν έλεγε: Η τακτική μας λοιπόν είναι να λέμε την αλήθεια. Να λέμε την αλήθεια και όταν ακόμα δεν μας συμφέρει, γιατί μόνο έτσι θα κάνουμε τον κόσμο να μας πιστέψει. Μόνο τότε δεν θα μπορέσει κανείς, μα κανείς να μας βάλει κάτω, όταν λέμε την αλήθεια παντού και πάντα, σε όλες τις καμπές της…