Η νέα Κύπρος της «αναβάθμισης»

Επιτέλους η Κύπρος βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα μετέδιδαν την περασμένη βδομάδα τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ λίγο έλειψε να ρίξει και βεγγαλικά το κρατικό κανάλι για το «χαμηλό επιτόκιο (2.4%) που πέτυχε η Κύπρος από τις διεθνείς αγορές για το δεκαετές κρατικό ομόλογο, ύψους 1.5 δις ευρώ.

Ο δε υπουργός Οικονομικών περιχαρής ανακοίνωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών προς την κυπριακή οικονομία.

Δεν λέμε, είναι μια θετική εξέλιξη, καθότι ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε δύο ημέρες πριν την έξοδο στις αγορές την κυπριακή οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα. Οι άλλοι τρεις οίκοι Moodys, Fitch και DBRS, διατηρούν ακόμη την Κύπρο στα σκουπίδια.

Να υπενθυμίσουμε ότι την τελευταία φορά που η Κύπρος είχε βγει στις αγορές με δεκαετές ομόλογο ήταν το 2015 για 1 δις ευρώ, με επιτόκιο 4.25%. Γι’ αυτό, το επιτόκιο του νέου ομολόγου 2.4%, μπορεί να θεωρηθεί θετικό, συγκριτικά με το προηγούμενο.

Όμως,  σε σύγκριση με τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα οικονομικής αναπροσαρμογής, η Κύπρος εξασφάλισε το δεύτερο ψηλότερο κόστος δανεισμού μετά την Ελλάδα. Η Ελλάδα δανείζεται με  επιτόκιο 4.08%, αλλά το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας είναι 0.98%, της Πορτογαλίας 1.86% και της Ισπανίας 1.52%.

Οι δε χώρες που οι τράπεζες τους έχουν συσσώρευση ρευστού και ελέγχουν τη διακίνηση κεφαλαίων, όπως Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία δανείζονται με επιτόκιο 0.48%, 0.79% και 0.58% αντίστοιχα!

Ως εκ τούτου, η εμπιστοσύνη αντανακλάται στα επιτόκια που προσφέρουν οι αγορές που ελέγχουν και το παιγνίδι. Για τα σημερινά δεδομένα που τα επιτόκια κατρακύλησαν, το επιτόκιο που εξασφάλισε η κυπριακή οικονομία χαρακτηρίζεται ψηλό.

Ο λόγος που η Κύπρος δανείστηκε με ψηλό επιτόκιο είναι γιατί υπάρχουν ακόμη σοβαρότατα προβλήματα στην οικονομία τα οποία, εμπεριέχουν κινδύνους για νέα βαθιά ύφεση.

Κατ’ αρχήν να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και έξι χρόνια ο Κύπριος φορολογούμενος φορτώθηκε στην πλάτη του αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να σωθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν.

Ξεπουλήθηκε ή καλύτερα έγινε δώρο ο Συνεργατισμός στην Ελληνική και μάλιστα με κρατικές εγγυήσεις περίπου 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να σωθεί η εν λόγω τράπεζα, τις οποίες θα καταβάλει ο απλός κοσμάκης.

Με τις «ευφάνταστες» λύσεις που δόθηκαν για επίλυση των προβλημάτων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντί αυτά να μειωθούν, αυξήθηκαν κατακόρυφα, γιατί δεν λήφθηκε υπόψη ο παράγοντας πολίτης, ο οποίος φτωχοποιήθηκε και χιλιάδες σπίτια βγαίνουν στο σφυρί.

Τα νοικοκυριά δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα δάνεια τους, καθώς από το 2012 και μετά, οι μισθοί των εργαζομένων μειώθηκαν δραστικά. Το πιο πάνω γεγονός επιβεβαιώνεται από τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία (2018) σύμφωνα με τα οποία το 25.2% ή ένας στους τέσσερις, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Πιο τραγική είναι η διαπίστωση ότι το ποσοστό αυτό, δεν αφορά μόνο τους μη οικονομικά ενεργούς πολίτες (συνταξιούχοι, άνεργοι), αλλά και ανθρώπους που εργάζονται με χαμηλούς μισθούς. Πλέον έγινε πρακτική στην Κύπρο οι μισθοί να περιορίζονται γύρω στα 700 ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Financial Times, «σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος “κατάπιε” τις απαιτήσεις των πιστωτών, δεχόμενη στη συνέχεια τα εύσημα του ΔΝΤ για την αποδοχή δύσκολων μεταρρυθμίσεων και την παραγωγή θετικών αποτελεσμάτων».

Η τυφλή εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που μαγειρεύτηκαν από την Τρόικα και εφαρμόστηκαν από τους εδώ πιστούς οπαδούς της, δημιούργησαν ένα ζοφερό και καταθλιπτικό περιβάλλον, στο οποίο χιλιάδες συμπατριώτες μας βιώνουν την απόλυτη φτώχεια.

Ωστόσο, οι κυβερνώντες δεν φαίνεται να προβληματίζονται ή να ανησυχούν για το που οδήγησαν το λαό. Αν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεσμευόταν κάποτε ότι θα φέρει την άνοιξη στην Κύπρο, εντούτοις έφερε τη βαρυχειμωνιά. Η άνοιξη ήλθε μόνο για τους λίγους.

Αντί να επικεντρωθεί στην επίλυση των τρομερών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ανάβει συνεχώς νέες φωτιές προκειμένου να σβήσει τις προηγούμενες, που η ίδια πυροδότησε. Μακριά είναι η λίστα των σκανδάλων: Υγεία, παιδεία, Συνεργατισμός, ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, κλείσιμο του εθνικού αερομεταφορέα, σκανδαλώδης προσλήψεις με τη σέσουλα ημετέρων με παχυλούς μισθούς, αποφυλάκιση των «αρίστων» και παιδεραστών και τόσα άλλα. Σκορπά δισεκατομμύρια στις πλάτες των φορολογουμένων για να πανηγυρίσει στο τέλος ότι μπήκε σε επενδυτική βαθμίδα, βγήκε στις αγορές και γλύτωσε 30 εκ. ευρώ!

Για αυτό ας αφήσει στην άκρη τις φανφάρες και τους πανηγυρισμούς για τα επιτεύγματα της.

Θα τη χειροκροτήσουμε μόνο και όταν, η κοινωνία μπει σε επενδυτική βαθμίδα, όταν η ανάπτυξη είναι για το λαό και τις ανάγκες του και όχι με υποζύγιο το λαό για το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο.

Και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι στα πλάνα της με την νέα Κύπρο που προσπαθεί να κτίσει τόσο η ίδια η κυβέρνηση όσο και οι πάτρωνες της.