«Στην Ανατολική Γερμανία ζούσαμε καλύτερα σε σχέση με τώρα»

«Έζησα στην Ανατολική Γερμανία όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Πραγματικά ένιωθα συγκίνηση βλέποντας ανθρώπους να ανεβαίνουν στο τείχος. Σήμερα, χρόνια αργότερα, λέω: Τι κερδίσαμε απ’ αυτό;

Φτώχεια. Τώρα είμαι μια φτωχή γυναίκα, ενώ πριν δεν ήμουν. Πριν είχα δουλειά, είχα μια καλή ζωή. Τότε στην Ανατολική Γερμανία ζούσαμε καλύτερα σε σχέση με τώρα.

Δεν υπήρχε λόγος να φύγει το τείχος, θα μπορούσε απλά να ανοίξει. Όσοι άνθρωποι ήθελαν να περάσουν στην άλλη πλευρά ας το έκαναν. Αλλά θα έπρεπε να αφήσουν και τη Δυτική και την Ανατολική Γερμανία ως ήταν.

Εάν το σκεφτείς είχαμε πολλά θετικά στην Ανατολική Γερμανία- είχαμε άπλετο χώρο στους παιδικούς σταθμούς, το κοινωνικό σύστημα ήταν πολύ καλύτερο απ’ ότι είναι τώρα. Πως μας βοήθησε η κατάρρευση του τείχους;

Κάποιοι έχουν γίνει αυτοαπασχολούμενοι, άλλοι έχουν γίνει πλούσιοι. Αλλά πολλοί άνθρωποι είναι φτωχοί. Κοιτάξτε πόσοι άστεγοι υπάρχουν. Δεν ξέρω αν όλο αυτό (που συνέβη) ήταν καλό».

Regina Heirer, 62 ετών, συνταξιούχος (Πηγή: DW Stories #BerlinWallStories)

29 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου ο καπιταλισμός υψώνει νέα τείχη για τους λαούς

Συμπληρώθηκαν στις 9 Νοέμβρη, 29 χρόνια από τη μέρα που ξεκίνησε η καταστροφή του τείχους του Βερολίνου, σημαίνοντας την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ). Έκτοτε, με επίκεντρο τα γεγονότα εκείνα, συνεχίζεται αδιάκοπη η προσπάθεια του διεθνούς ιμπεριαλισμού και των υπηρετών του να παρουσιάσουν την πτώση του τείχους και την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος ως «κοσμογονική αλλαγή» που οδηγούσε- δήθεν- σε μια νέα εποχή ειρήνη, ασφάλειας και ευημερίας.

Οι ιμπεριαλιστές, η αστική ιστοριογραφία και τα μέσα ενημέρωσης, με τόνους ψεμάτων και διαστρεβλώσεων επιχειρούν το ξαναγράψιμο της ιστορίας. Κάνουν λόγο για το «τείχος του αίσχους» αποκρύπτοντας σκόπιμα ότι τη δημιουργία του τείχους την επέβαλαν η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και υπονόμευση της Λαϊκής Δημοκρατίας Γερμανίας.

Είναι απάτη πρώτου μεγέθους ο ισχυρισμός ότι η πτώση του τείχους ένωσε, τάχα, τους λαούς της Ευρώπης, ότι έφερε την ελευθερία. Σε αυτά τα 29 χρόνια που μεσολάβησαν, υψώθηκαν πολλά άλλα τείχη μπροστά στους λαούς. Υψώθηκαν τα τείχη της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, των κοινωνικών ανισοτήτων, του ρατσισμού και του εθνικισμού. Η περιβόητη «ελευθερία» για την οποία μιλούσαν αποδείχθηκε κάλπικη. Είναι η «ελευθερία» των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των καπιταλιστών να επιτίθενται από καλύτερες θέσεις στα εργατικά – λαϊκά στρώματα, να διεξάγουν άδικους πολέμους, να επιδίδονται σε δουλεμπόριο εκατομμυρίων ανθρώπων, να ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής, να καταστρέφουν το περιβάλλον.

Η εντεινόμενη εκμετάλλευση, η οικονομική κρίση, η ανεργία, τα μνημόνια διαρκείας, η ναρκωκουλτούρα και η εγκληματικότητα, τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα, είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος, που θεός του είναι το κέρδος.

Παρά τις ψευδολογίες και την αντικομμουνιστική προπαγάνδα, επιβεβαιώθηκε ότι ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε, ήταν ανώτερο σύστημα, απέδειξε την υπεροχή του απέναντι στον καπιταλισμό. Γι’ αυτό και σήμερα, παρά την υποχώρηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, εκατομμύρια άνθρωποι στην Σοβιετική Ένωση και την ανατολική Ευρώπη αναπολούν το σοσιαλισμό. Πάνω απ’ όλα ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε έδειξε τη δυνατότητα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να νικήσουν, να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους και να λύσουν τεράστια προβλήματα.

Από το atexnos.gr