Η ΕΕ ακόμα πιο βαθιά στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ

Ακόμη πιο βαθιά χωμένη στην αγκάλη του ΝΑΤΟ, βρίσκεται η Ε.Ε. Επίσης με συγκεκαλυμμένο τρόπο αποφάσισε την διεύρυνση της στρατιωτικής παρουσίας σε διάφορες περιοχές. Μάλιστα η υποτελής στο ΝΑΤΟ Ελλάδα του αυτοαποκαλούμενου αριστερού Τσίπρα και η Κύπρος του Συναγερμικού Προέδρου Αναστασιάδη που ενίοτε μπορεί και να δηλώνει ότι επιθυμεί και άκουσον – άκουσον αποστρατικοποίηση, ανέλαβαν, από μέρους της Ε.Ε, να δημιουργήσουν σχολή κατασκόπων σας παρακαλώ και θα συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ. Και καμιά ουσιαστική δυναμική αντίδραση μάλιστα στην Κύπρο δεν έχω υπόψη μου δυστυχώς για αυτό.

Όλα αυτά φυσικά εντάσσονται στο πλαίσιο της PESCO. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο συνεδρίασε παρουσία των Υπουργών Άμυνας, ενέκρινε τον επικαιροποιημένο κατάλογο έργων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της PESCO. Σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιοποίησε το Συμβούλιο, προστίθενται 17 έργα, στα υφιστάμενα 17 που έχουν ήδη συμφωνηθεί  από τις 11 Δεκεμβρίου 2017.

Στους τομείς που καλύπτουν τα έργα περιλαμβάνονται η εκπαίδευση, η ανάπτυξη δυνατοτήτων και η επιχειρησιακή ετοιμότητα στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα, καθώς επίσης η κυβερνοάμυνα. Ειδικότερα σε σχέση με την εκπαίδευση, εγκρίθηκε έργο το οποίο ανέλαβαν η Ελλάδα και η Κύπρος από κοινού για τη δημιουργία του “Joint EU Intelligence School” – JEIS (Κοινή Ευρωπαϊκή Σχολή Πληροφοριών). Η Σχολή, σε συνεργασία και με τα άλλα Κράτη Μέλη, το ΝΑΤΟ και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών θα παρέχει σχετική εκπαίδευση στα στελέχη των Υπηρεσιών Πληροφοριών των κρατών-μελών.

Σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το Συμβούλιο ενέκρινε κονδύλι ύψους 13 δισ. ευρώ. Επιπλέον τα Κράτη Μέλη εξέδωσαν συμπεράσματα σχετικά με τη θέσπιση συμφώνου μη στρατιωτικής Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Στόχος λένε είναι η ενίσχυση της ΕΕ στο να αναπτύσσει μη στρατιωτικές αποστολές διαχείρισης κρίσεων και να αντιμετωπίζει προβλήματα ασφαλείας.

Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για τον θετικό αντίκτυπο του MPCC  (ικανότητα στρατιωτικού σχεδιασμού και διεξαγωγής) στην διοίκηση και τον έλεγχο των αποστολών στρατιωτικής εκπαίδευσης της ΕΕ (επί του παρόντος: EUTM Σομαλία, EUTM RCA, EUTM Mali). Επίσης το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι εξακολουθεί να διασφαλίζει τη συνοχή και την αμοιβαία ενίσχυση μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Χαιρετίζει τη δεύτερη κοινή δήλωση για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ που υπεγράφη στις 10 Ιουλίου 2018 από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Οι λαοί, για τα δικά τους συμφέροντα, οφείλουν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα και οργανωμένα και αλληλέγγυοι να παλέψουν για διάλυση του ΝΑΤΟ, αλλά και αποδέσμευση από την ιμπεριαλιστική ΕΕ.