ΚΚ Τουρκίας: Ο εργαζόμενος λαός έχει το κόμμα του

Το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), σπάζοντας, για άλλη μια φορά, εμπόδια και απαγορεύσεις, ανακοίνωσε ότι θα κατέλθει στις επικείμενες τοπικές εκλογές, δίνοντας επιλογή στον εργαζόμενο λαό υπέρ των συμφερόντων του. Με το στόχο της πάλης για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και για σοσιαλισμό να παραμένει αναλοίωτος και επίκαιρος, το ΚΚ Τουρκίας τονίζει τη σημασία να αναδειχθούν και οι δυνατότητες εναλλακτικών δημοτικών εξουσιών παρά τους συστημικούς περιορισμούς, όπως γίνεται στην Τουρκία από τον κομμουνιστή δήμαρχο Φατίχ Μάτσογλου, αλλά και στην Ελλάδα από δημάρχους του ΚΚΕ, όπως είναι για παράδειγμα ο Κώστα Πελετίδης στην Πάτρα. Όπως και στην Πάτρα, δεν πρόκειται για προώθηση σοσιαλδημοκρατικών ψευδαισθήσεων ως προς τον απάνθρωπο καπιταλισμό που δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί, αλλά ένα μικρό παράδειγμα διαφορετικής λειτουργίας, ακόμη ένα εφαλτήριο πάλης και κυρίως παράδειγμα για σπάσιμο των αντικομμουνιστικών προκαταλήψεων. Το γνωστό «έχουν δίκαιο, αλλά»… Και το ΚΚ Τουρκίας υπογραμμίζει ότι η πάλη για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και οικοδόμηση του αναγκαίου σοσιαλισμού, δεν είναι θέμα του αύριο, αλλά του σήμερα.

Ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος στην Τουρκία

Τον Μάρτη του 2014 το ΚΚ Τουρκίας εξέλεξε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας κομμουνιστή δήμαρχο στο Οβατσίκ στην επαρχία Τουντζελί (Ντερσίμ). Μια επαρχία που στην πλειοψηφία της κατοικείται από Κούρδους και Αλεβί και έχει μετανομαστεί από το κεμαλικό καθεστώς σε Τουντζελί από Ντερσίμ (κουρδική ονομασία). Το ΚΚ Τουρκίας είχε τότε χαιρετίσει την νίκη του κόμματος στο Οβατσίκ ως «φως στη μέση του σκότους». Ο Φατίχ Μεχμέτ Μάτσογλου του ΚΚ Τουρκίας με 36.06% είχε κερδίσει τον τότε δήμαρχο Μουσταφά Σαριγκιούλ του κεντροαριστερού φιλοκουρδικού BDP (33.37%), ενώ ακολούθησαν οι υποψηφιοί του «κεντροαριστερού» κεμαλικού CHP (15.45%) και του ισλαμιστικού κυβερνώντος ΑΚΡ (12.48%) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην επαρχία δε του Τουντζελί, το ΚΚ Τουρκίας κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό του το 2014 με 8.92% και είναι τέταρτη δύναμη πίσω από CHP, BDP και ΑΚΡ. Φέτος ο Μάτσογλου θα διεκδικήσει τη δημαρχία της πρωτεύουσας της επαρχίας. O Μάτσογλου ασκεί έντονη κριτική στο καθεστώς Ερντογάν και δεν εκφοβίζεται. Δεν έκανε πίσω όταν το καθεστώς συνέλαβε και φυλάκισε σύμβουλό του, με τις γνωστές κατηγορίες κατά Κούρδων περί «στήριξης της τρομοκρατίας».

Όπως και στην Πάτρα, μια διαφορετική δημαρχία δίνει παράδειγμα από το Οβατσίκ

H δημαρχία του Μάτσογλου έχει αναγκάσει και διεθνή αστικά ΜΜΕ να ασχοληθούν μαζί του (με διαφορετική φυσικά σκοπιά). Κύρια όμως, δίνει το παράδειγμα για τον τουρκικό λαό. Μέχρι το 2001 ακόμη και ο όρος «κομμουνιστικό» ήταν απαγορευμένος στην Τουρκία. Άγριος αντικομμουνισμός και σκληρές διώξεις. Ακόμη και αστικά δυτικά πρακτορεία παραδέχθηκαν ότι η θητεία του Μάτσογλου στη δημαρχία αλλάζει κάπως τα στερεότυπα των «άθεων κομμουνιστών». Μέσα από τη δημιουργία τοπικών υποδομών, συνεταιριστικών αγροτικών προγραμμάτων με αξιοποίηση δημοτικής ανεκμεταλλευτής γης, τοπικών συνελεύσεων κ.τ.λ. Συνεταιριστική γεωργία με παραγωγή φυσικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες και χωρίς αισχροκέρδια. Και με τα εισοδήματα να επιστρέφουν πίσω στο λαό. Από τα έσοδα των βιολογικών προϊόντων ενισχύονται 200 φοιτητές, επιχορηγούνται τα καύσιμα των αγροτών και δίνεται δημοτικό επίδομα σε φτωχούς.

Η δε απλοϊκή συμπεριφορά του, που δεν άλλαξε με την εκλογή του στο αξίωμα, έδωσε ακόμη ένα διαφορετικό παράδειγμα. Ξεκινώντας με την άρνησή του να λάβει πολυτελές δημοτικό αυτοκίνητο… Με την άρνησή του να αμείβεται περισσότερο από τους δημοτικούς υπαλλήλους και μάλιστα λαμβάνοντας μικρότερο από αυτούς μισθό! Με τη συμμετοχή του στην καλλιέργεια και στη συγκομιδή.

Σε μια χώρα όπου η διαφάνεια, ακόμη και με όρους αστικής δημοκρατίας, είναι ανύπαρκτη, ο Μάτσογλου τήρησε στην πράξη τη δέσμευσή του. Κρεμμά σε γιγαντοπανό τα έσοδα και τα έξοδα του δήμου, τονίζοντας ότι θέλει να δίνει λογαριασμό στο λαό για το πως αξιοποιήθηκε και το τελευταίο σεντ. Περιλαμβανομένων των προαναφερόμενων παροχών από το δημοτικό πλεόνασμα που εξασφαλίζει ο συνεταιρισμός. Η δημαρχία του ΚΚ Τουρκίας, εξασφάλισε δωρεάν μέσα μεταφοράς, περιλαμβανομένων των παιδιών γειτονικών χωριών που κατεβαίνουν στην πόλη για το σχολείο. Δημιούργησε δυο βιβλιοθήκες και προσελκύει εκεί τα παιδία με δωρεάν δανεισμό ποδηλάτων, αφού διαβάσουν εκεί για τουλάχιστον μια ώρα. Στην είσοδο του δημαρχείου δεν θα δει κανείς τον Κεμάλ Ατατούρκ, όπως σε κάθε άλλο δημόσιο κτίριο στη χώρα, αλλά τον Καρλ Μαρξ, ενώ ο Τσε Γκεβάρα κοσμεί το γραφείο του δημάρχου.

Τα «κομμουνιστικά» προϊόντα του συνεταιρισμού 

Τα δε προϊόντα που παρήγαγαν τα δημοτικά προγράμματα συνεταιριστικής παραγωγής, «διαφημίστηκαν» από τα αστικά ΜΜΕ ως «κομμουνιστικό μέλι», «κομμουνιστικές πατάτες» και «κομμουνιστικά όσπρια». Το δε συνεταιριστικό κατάστημα στο μικρό Οβατσίκ, χαρακτηρίστηκε «κομμουνιστικό μπακάλικο». Και όταν η επιτυχία του συνεταιρισμού εξαπλώθηκε στην Τουρκία και δεν προλάμβαναν τις διαδικτυακές παραγγελίες, άνοιξαν δεκάδες παραρτήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με τα αστικά ΜΜΕ να αναφέρονται σε «κομμουνιστική αλυσίδα καταστημάτων»… Όσοι προμηθεύονται προϊόντα από το συνεταιρισμό του Όβατσικ, δηλώνουν ότι το κάνουν γιατί έχουν εμπιστοσύνη ότι είναι υγιεινά και φυσικά και γιατί είναι φθηνά και παρέμειναν έτσι εν μέσω της κατακόρυφης ανόδου του πληθωρισμού… Είπαμε δεν υπάρχει αισχροκέρδια και μεσάζοντες. Ήδη άρχισαν και εξαγωγές εκτός συνόρων.

Όπως ο ίδιος ο Μάτσογλου έχει δηλώσει, είχαν ακόμη και «πολιτικό τουρισμό», αφού πολλοί συμπατριώτες του ήταν περίεργοι να δουν πως μοιάζουν οι κομμουνιστές και «να δουν αν είμαστε τέρατα»! «Με τη δράση και τις πράξεις μας κερδίσαμε τον κόσμο», ανέφερε παλαιότερα ο ίδιος σε σχέση με το ντόπιο πληθυσμό.

Ακολουθεί μεταφρασμένη ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας για τη συμμετοχή του στις επικείμενες δημοτικές εκλογές:

Ο εργαζόμενος λαός έχει το κομμουνιστικό του κόμμα

Το ΚΚ Τουρκίας θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 31 του Μάρτη του 2019. Το ΚΚ Τουρκίας υπερνίκησε τις συστηματικές προσπάθειες για εξάλειψη των αριστερών πολιτικών από τις εκλογές στην Τουρκία. Θα υπάρχει ένα πολιτικό κόμμα που έχει εντελώς διαφορετικούς στόχους από τα αστικά κόμματα που ολοένα και περισσότερο μοιάζουν μεταξύ τους και αυτό είναι τεράστιας σημασίας για να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα.

Η αλλαγή καθεστώτος δεν είναι ζήτημα του αύριο, αλλά του σήμερα

Το ΚΚ Τουρκίας θα αξιοποιήσει τις εκλογές ενεργά έτσι ώστε να αποτρέψει το λαό από το να ακολουθήσει λανθασμένες λύσεις και να τον βοηθήσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του προς τη σοσιαλιστική εναλλακτική, η οποία είναι η μόνη λύση για μια ανθρώπινη ζωή. Ένα κοινωνικό καθεστώς χωρίς εκμετάλλευση είναι δυνατό και η αλλαγή του καθεστώτος δεν είναι ζήτημα του αύριο, αλλά του σήμερα.

Στο τρέχον σύστημα, δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, ειρήνη, ανεξαρτησία και ισότητα παραμένουν απλά φαντάσματα.

Παρόλα αυτά, ο οργανωμένος λαός και η μαχητική εργατική τάξη μπορεί να κερδίσει δικαιώματα και να σταθεί απέναντι στις επιζήμιες πολιτικές της αστικής εξουσίας. Το ΚΚ Τουρκίας θα αξιοποιήσει την εκλογική εκστρατεία για να ενδυναμώσει τη λαϊκή οργανωμένη δύναμη.

Αυτοί που εκπροσωπούν το λαό θα εργάζονται

Οι τοπικές αρχές έχουν μετατραπεί σε θεσμούς που μεταφέρουν πόρους στους καπιταλιστές και δημιουργούν νέες θύρες για τους κεφαλαιοκράτες, αντί να υπηρετούν το κοινό. Το ΚΚ Τουρκίας θα έχει ως υποψήφιούς του για τα δημοτικά συμβούλια, ανθρώπους που θα ελέγχουν τους δήμους εκ μέρους του λαού, που θα αποτρέπουν τις κλοπές και τη διαφθορά, που θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τα αιτήματα του εργαζόμενου λαού στις τοπικές αρχές.

Σε αρκετά μέρη, θα επιδιώξουμε να κατεβάσουμε υποψηφίους του ΚΚ Τουρκίας για δημαρχίες, έτσι ώστε να μην αφήσουμε πλήρες ελεύθερο το πεδίο στα φιλοκαπιταλιστικά κόμματα και να καταδείξουμε ότι μια τοπική διακυβέρνηση προς όφελος των δημόσιων συμφερόντων είναι δυνατή ακόμη και σε αυτό το σύστημα. Θα δημιουργήσουμε ισχυρά παραδείγματα υποδεικνύοντας μια διαφορετική κατανόηση της τοπικής διακυβέρνησης.

Μετά τη νίκη του με τις εκλογικές λίστες του κόμματός μας στο Οβατσίκ το 2014, o Φατίχ Μάτσογλου κατέδειξε ένα επιτυχές παράδειγμα μιας δημαρχίας υπέρ των συμφερόντων του κοινού στη βάση της συλλογικής δουλειάς, παρά όλους τους συστημικούς περιορισμούς. Τώρα είναι υποψήφιος για τη δημαρχία του Ντερσίμ, εκπροσωπώντας μια πλατιά συμμαχία, περιλαμβανομένου του ΚΚ Τουρκίας. Οι υποψήφιοι της Ομοσπονδίας Σοσιαλιστικών Συμβουλίων για τη δημαρχία του Ντερσίμ και τις δημαρχίες και τα δημοτικά συμβούλια άλλων τεσσάρων περιφερειών της επαρχίας του Ντερσίμ θα συμμετέχουν στις εκλογές ως υποψήφιοι του ΚΚ Τουρκίας.

Έληξε ο καιρός που έθετες ελπίδες στα αστικά κόμματα

Όταν το ΚΚ Τουρκίας, μετά από χρόνια πάλης ενάντια στις απαγορεύσεις, συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές του 2002, βροντοφωνάξαμε ότι «αν το χρήμα έχει το βασίλειο του (τα αστικά κόμματα), ο εργαζόμενος λαός έχει το κομμουνιστικό του κόμμα».

Έκτοτε το ΚΚ Τουρκίας κρατά ψηλά τη σημαία της ισότητας, της ελευθερίας, του πατριωτισμού και της διαφώτισης και είναι η συνείδηση, το μυαλό και η φωνή του εργαζόμενου λαού.

Στη βάση αρχών, διατηρούμε μια αποφασιστική και συνεπή στάση ενάντια στις φιλελεύθερες, εθνικιστικές και θρησκευτικές πολιτικές.

Τώρα δίνουμε ακόμη πιο ισχυρή έμφαση και καλούμε όλους τους εργάτες, τους εργαζόμενους και τους διανοούμενους να έρθουν σε ρήξη με τα αστικά κόμματα και να ενδυναμώσουν την ελπίδα: «Αν το χρήμα έχει το βασίλειο του, ο εργαζόμενος λαός έχει το κομμουνιστικό του κόμμα».

Κ.Ε. ΚΚ Τουρκίας

12/1/2019