Το πενταμερές στρατηγικό σχέδιο της CIA

Σαν σήμερα πριν από ακριβώς δεκαεπτά χρόνια το περιοδικό TIME μολοούσε τα κόζια, όπως λέμε στην κυπριακή διάλεκτο. Συγκεκριμένα, το περιοδικό ΤΙΜΕ στο τεύχος του στις 24/2/1992 φιλοξενεί στη σελίδα 16, συνταρακτικές αποκαλύψεις του ναύαρχου Μπόμπι Ίνμαν, υποδιευθυντή της CIA τη δεκαετία του 1980. Αναφέρονταν λοιπόν στο εν λόγω τεύχος τα ακόλουθα:

«…Το πρώτο εξάμηνο του 1982, διαμορφώθηκε μια στρατηγική 5 μερών, με στόχο την επίτευξη της κατάρρευσης της σοβιετικής οικονομίας, της φθοράς των δεσμών μεταξύ της ΕΣΣΔ και των κρατών του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της επιβολής μεταρρυθμίσεων μέσα στη σοβιετική αυτοκρατορία. Στοιχεία της στρατηγικής αυτής περιλάμβαναν:

α) Την ένταση των εξοπλισμών των ΗΠΑ, που ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη, με στόχο ο στρατιωτικός ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ να γίνει υπερβολικά δαπανηρός για τους Σοβιετικούς. Η Πρωτοβουλία Στρατηγικής Άμυνας του Ρέιγκαν (Πόλεμος των Άστρων) έγινε κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής.

β) Μυστικές επιχειρήσεις, με στόχο την ενθάρρυνση μεταρρυθμιστικών κινημάτων στην Ουγγαρία, στην Τσεχοσλοβακία και την Πολωνία.

γ) Οικονομική βοήθεια στα κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ανάλογη με την προθυμία τους να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εφαρμόσουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις ελεύθερης αγοράς.

δ) Οικονομική απομόνωση της ΕΣΣΔ και παρακράτηση της δυτικής και ιαπωνικής τεχνολογίας από τη Μόσχα. Η κυβέρνηση επικέντρωσε τις προσπάθειές της στο να εμποδίσει την ΕΣΣΔ να επιτύχει αυτό που θεωρούσε κύρια πηγή συναλλάγματος στον 21ο αιώνα: Κέρδη ενός διηπειρωτικού αγωγού φυσικού αερίου για τη Δυτική Ευρώπη. Ο μήκους 5.800 χιλιομέτρων αγωγός, που απλώνεται από τη Σιβηρία έως τη Γαλλία, άνοιξε, όπως προγραμματιζόταν, την 1η Γενάρη 1984, αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση από αυτήν που έλπιζαν οι Σοβιετικοί.

ε) Αυξημένη χρήση των ραδιοσταθμών “Ελευθερία”, “Φωνή της Αμερικής” και “Ελεύθερη Ευρώπη” για τη μεταβίβαση των μηνυμάτων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης…»

Και τελικά… κατά τα άλλα, όπως ισχυρίζονται νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί και διάφοροι «επιφανείς πολιτικοί αναλυτές», δημοσιογράφοι, ιστορικοί κ.τ.λ., ο υπαρκτός σοσιαλισμός, όπως τον ονομάζουν (εμείς το λέμε οικοδόμηση του σοσιαλισμού), δεν ανατράπηκε, αλλά κατέρρευσε υπό το βάρος των εγκλημάτων και των τεράστιων ελλείψεων δημοκρατίας που οδήγησαν τους λαούς σε εξεγέρσεις…

Αντρέας Χαριδήμου