Στάλιν σημαίνει «ατσάλι»…

Σαν σήμερα, το 1953 πεθαίνει ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης.

Το όνομα και η δράση του Ι. Β. Στάλιν συνδέθηκε με σημαντικά βήματα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση της ΕΣΣΔ τις δεκαετίες του 1920 και 1930, τη διαπάλη με οπορτουνιστικά ρεύματα, καθώς και με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όλα αυτά αποτέλεσαν βασικό λόγο που, ως ηγέτης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος, τόσο από τον ταξικό αντίπαλο όσο και από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού. Μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956) και με όχημα τη λεγόμενη «αποσταλινοποίηση», προωθήθηκε δεξιά οπορτουνιστική στροφή στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Τον Στάλιν δαιμονοποίησαν εχθροί και «σύντροφοι», με προφανή στόχο τη δαιμονοποίηση του σοσιαλιστικού οράματος. Τα όποια λάθη ή παραλείψεις του, μεγιστοποιήθηκαν και ένα πέπλο σκοτεινό απλώθηκε στην ιστορική περίοδο που ηγήθηκε της ΕΣΣΔ. Μια περίοδο που καταγράφηκαν οι ψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφηκαν ποτέ, μια περίοδο που το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», έγινε πράξη. Κορυφαία στιγμή η κόκκινη σημαία που καρφώθηκε στο Ράιχσταγκ, στην καρδιά του ναζιστικού κτήνους. Κάτι που οι φασίστες, δεν συγχώρησαν ποτέ..

Οι φασίστες από τότε μέχρι σήμερα, έχουν φροντίσει να αλλάξουν πολλές ενδυμασίες και ο φασισμός τους επιβάλλεται μέσω καλά μπογιατισμένων πολιτικών, μέσω νέων θεσμών και νέων ενδυμασιών. Η ουσία της ύπαρξης ενός Στάλιν εκείνες τις εποχές που οικοδομήθηκε οργανωμένα ο σοσιαλισμός, έχει να κάνει με την αποφασιστικότητα που η εργατική τάξη πρέπει να επιδεικνύει, στις φάσεις που ο αγώνας φουντώνει και πι κατακτήσεις διακυβεύονται. Εκείνοι που εσωτερικά πολέμησαν ή αμφισβήτησαν τον Στάλιν, αναλαμβάνοντας τα ηνία μετά το θάνατο του, οδήγησαν το σοσιαλιστικό κόσμο σε ήττα και καταστροφή για τους λαούς.

Οφείλουμε λοιπόν να υπερασπιζόμαστε όσα η εργατική τάξη προσπάθησε για την χειραφέτηση της. Τους αγώνες, τις ιδέες και τα πρόσωπα που στάθηκαν με συνέπεια στον αγώνα για σοσιαλισμό και απελευθέρωση.