Ο επαγγελματίας ψεύτης

Μπορεί κάποιος να περιγράψει τη ζωή σε τρία απλά βήματα:

• Βήμα 1 – γεννιέσαι, όταν σε γεννάει η μάνα σου (αν και αυτό είναι ένα άλλο θέμα που χρήζει μεγάλης αντιπαράθεσης μεταξύ επιστήμης και θρησκείας για το πότε το έμβρυο αποκτά ζωή)

• Βήμα 2 – ζεις, ξεκινάς τα πρώτα σου βήματα από το πρώτο σου κλάμα μέχρι τη σύνταξη, αν είσαι τυχερός.

• Βήμα 3 – πεθαίνεις, το πιο απόλυτο και σίγουρο στη ζωή, το τελικό βήμα, η αρχή του τέλους, η αιωνιότητα.

Καθορίζοντας λοιπόν τα παραπάνω βήματα για τη ζωή, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η ζωή αυτή καθεαυτή είναι απλή, εμείς πολλές φορές την κάνουμε περίπλοκη. Η απλότητα πολλές φορές δίνει τις καλύτερες λύσεις. Ας την κρατήσουμε λοιπόν απλή και μιλάω σε σένα επαγγελματία ψεύτη.

Αφού λοιπόν το πάμε ανάποδα, δίνοντας πρώτα τη λύση, ας δώσουμε και τον ορισμό του επαγγελματία ψεύτη. Ο επαγγελματίας ψεύτης είναι αυτός που ψεύδεται ασύστολα, ψεύδεται στο φίλο του, ψεύδεται στο σύντροφο, ακόμη και στον πατέρα και τη μητέρα του. Το χειρότερο από όλα είναι ότι ψεύδεται ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό. Είναι αυτός που θυμάται τι ψέματα σου έχει πει πριν ένα μήνα και πριν δύο εβδομάδες και μπορεί να συνεχίσει να «χτίζει» μία συζήτηση πάνω σε αυτά τα ψέματα. Έχει πει σε δύο, τρία μπορεί και περισσότερα άτομα διαφορετικά ψέματα, αλλά θυμάται τα πάντα.

Ο επαγγελματίας ψεύτης δημιουργεί προσωπικότητες και καταστάσεις αναλόγως που και με ποιόν βρίσκεται. Επαναλαμβάνει τα ίδια ψέματα πολλές φορές και τα αναβιώνει μέσα στο μυαλό του που στο τέλος της ημέρας πιστεύει και ο ίδιος στα δικά του ψέματα. Πρόσεξε, τα ψέματα του είναι επαγγελματικά επιλεγμένα, έτσι ώστε να του δίνεται μεγάλο περιθώριο να αντικρούει αντιπαραθέσεις που τυχόν προκύψουν ή αν προσπαθεί κάποιος να τον ξεσκεπάσει. Το κάνει αυτό δίνοντας γενικές πληροφορίες για συγκεκριμένα θέματα παίζοντας με το μυαλό σου, γνωρίζει πως σκέφτεσαι γιατί είναι και εξυπνόβλακας. Αφού γνωρίζει πως σκέφτεσαι, παίζει με τις λέξεις και αφήνει εσένα να συμπληρώσεις τα κομμάτια του πάζλ δίνοντας λανθασμένες εντυπώσεις. Όταν «αποδειχθεί» ψεύτης τότε σου λέει: «εγώ δεν έχω πει τέτοιο πράγμα εσύ το σκέφτηκες». Σωστά αφού περίτεχνα σου το έχει αφήσει να νοηθεί. Είναι επαγγελματίας, τα ψέματα του βρίσκονται κοντά στην αλήθεια, ή κρύβονται πίσω από αυτή έτσι ώστε να μπορεί να ελιχτεί με καλοδουλεμένο τρόπο.

Παίζει το ίδιο πράγμα μέσα στο μυαλό του ξανά και ξανά προσπαθώντας να αντικρούσει όλες τις πιθανές απαντήσεις που θα του δώσεις. Τα πάντα είναι μελετημένα, το κάνει τόσες πολλές φορές επί τόσα πολλά χρόνια που έχει γίνει πολύ καλός στο ψέμα αλλά και γρήγορος στις «ψεύτικες απαντήσεις», βλέπεις είναι επαγγελματίας.

Γιατί το κάνει;

Οι σκοπιμότητες του επαγγελματία ψεύτη είναι πολλές. Θέλει να σε αποπροσανατολίσει για να δημιουργήσει μια λανθασμένη εντύπωση όσον αφορά μια δική του κατάσταση. Ίσως να μην θέλει να δώσει πολλές πληροφορίες για κάποιο θέμα και έντεχνα σου αποσπά την προσοχή σε κάτι που θα σου κινήσει το ενδιαφέρον. Θέλει να αποσπάσει πληροφορίες από εσένα για τη δική του κρυμμένη ατζέντα. Πολλές φορές για να μπορέσει να σου αποσπάσει πληροφορίες δείχνει ενσυναίσθηση. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί τα ψέματα του για να δημιουργήσει μια κατάσταση παρόμοια με τη δική σου. Αυτό σε κάνει να νιώσεις πιο οικεία και έτσι μπορεί να χρησιμοποιήσει το συναίσθημα αυτό για να σε κάνει πιο ευάλωτο με αποτέλεσμα να αποκομίσει τις πληροφορίες που θέλει.

Ο επαγγελματίας ψεύτης θέλει να έχει πάντα τον τελευταίο λόγο. υπάρχουν και αυτοί που νομίζουν ότι αν έχουν τον τελευταίο λόγο σε κάθε συζήτηση είναι πιο έξυπνοι, έτσι λοιπόν σκαρφίζονται κάθε λογής ψέμα, για να μπορούν να απαντούν γρήγορα και να έχουν τον τελευταίο λόγο. Βλέπεις το πρόβλημα με αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι δεν ακούνε για να καταλάβουν αλλά ακούν για να απαντήσουν.

Σίγουρα όλοι μας έχουμε συναντήσει τέτοιους ανθρώπους. Τι κάνουμε λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό, δηλαδή του επαγγελματία ψεύτη; Η απάντηση είναι απλή, το ψέμα αντιμετωπίζετε με την αλήθεια και μόνο με την αλήθεια.

Γ.Α.