Έρχονται μέρες δύσκολες… μέρες μαύρες!

Αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου, θα δούμε μαζικό κύμα εκποιήσεων. Οι πραγματικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και αυτοί που έχουν πληγεί καίρια από την οικονομική κρίση, είναι έρμαιο των τραπεζών και τώρα πρόσφατα και των επενδυτικών ταμείων, τα οποία σαν όρνεα μυρίστηκαν ψόφιο και έπεσαν επάνω τους. Πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ πέρασαν στα χέρια των επενδυτικών ταμείων. Το τελευταίο διάστημα ακούμε πολλά για το ποιοι είναι οι μέτοχοι αυτών των ταμείων και τις διασυνδέσεις που έχουν ή είχαν με ανώτατα τραπεζικά στελέχη, μπορεί και οι ίδιοι να διετέλεσαν ανώτατα στελέχη σε κάποιες τράπεζες ή έχουν σχέση με άλλες ομάδες που σχετίζονται επαγγελματικά με τις τράπεζες. Μάθαμε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Άγγελος Βότσης έστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και στην Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ζητά να ενημερωθεί η Βουλή ποιοι είναι οι μέτοχοι των επενδυτικών ταμείων που αγόρασαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για να είμαι ειλικρινής εκτιμώ ότι αυτά τα στοιχεία δεν θα δοθούν, προφασιζόμενοι διάφορους λόγους.

Όπως είπα και στην αρχή, οι πολίτες είναι έρμαιο των τραπεζών οι οποίες ετοιμάζονται για μαζικές εκποιήσεις. Παραθέτω συγκεκριμένα στοιχεία που δημοσιεύει το υπουργείο Εσωτερικών:

Οι διαδικασίες των εκποιήσεων είναι στο φουλ μέχρι τις 9 Αυγούστου και επανέρχονται δριμύτεροι από τις 19 Αυγούστου και μετά. Ο κατάλογος των εκποιήσεων περιλαμβάνει χωράφια, οικόπεδα, κατοικίες και καταστήματα. Με βάση λοιπόν τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν τελευταία, εκποιείται από την Gordian στην τιμή των €78.400. διαμέρισμα 88 τ.μ. στην Έγκωμη. Δυο καταστήματα στην περιοχή Άγιος Αντώνιος στην Λευκωσία βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την Altamira στην τιμή €79.800 και €57.475. Επίσης στο Γέρι, χωράφι 9.690 τ.μ. στο οποίο υπάρχει διώροφη κατοικία, εκποιείται από την Altamira στην τιμή €419.425. Ισόγεια κατοικία στην Λακατάμεια εκποιείται €198.900.

Η Alpha Bank εκποιεί διώροφη κατοικία στον Κόννο σε έκταση 245 τ.μ. Η κατοικία έχει έκταση 120 τ.μ , το εμβαδόν της πισίνας είναι 18 τ.μ και η τιμή πώλησης €284.500.

Στην επαρχία Λάρνακας, στην Βορόκλινη, η Altamira βγάζει σε πλειστηριασμό επτά διαμερίσματα με τιμές από €65.075 έως €75.050. Στην Πύλα οικόπεδο 1.116 τ.μ. εκποιεί η Ελληνική Τράπεζα, χωρίς να υπάρχει επιφυλασσόμενη τιμή. Οικόπεδο 304 τ.μ. στην Λάρνακα, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος, στο οποίο έχουν ανεγερθεί δυο κατοικίες, βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την Altamira στην τιμή €301.625.

Στην επαρχία Αμμοχώστου, οι πλειστηριασμοί αφορούν κυρίως χωράφια. Πέρα από αυτά, στο Λιοπέτρι, η Gordian Holdings βγάζει σε πλειστηριασμό διαμέρισμα 79 τ.μ., στην τιμή €59.200. Η Altamira βγάζει σε πλειστηριασμό χωράφι 730 τ.μ στο Φρέναρος στο οποίο έχει ανεγερθεί διώροφη οικοδομή με επτά διαμερίσματα. Η τιμή πώλησης είναι €341.700.

Η Altamira βγάζει επίσης σε εκποίηση ισόγεια κατοικία σε έκταση 713 τ.μ. στην τιμή €428.925. Η Ελληνική Τράπεζα στην περιοχή Ανθούπολη/Αρχάγγελο εκποιεί διώροφη κατοικία σε οικόπεδο 268 τ.μ. στην τιμή €216.000.

Στην επαρχία Λεμεσού η Τράπεζα Κύπρου βγάζει σε πλειστηριασμό κατάστημα με μεσοπάτωμα στην τιμή €80.400.

Στον κατάλογο περιλαμβάνεται και μια μεγάλη λίστα με εκποιήσεις που αφορούν ακίνητη περιουσία εκατομμυρίων ή περιουσία που αγγίζει το μισό εκατομμύριο και άνω.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και οι οικογένειές τους, ενώ δεν έχουν ούτε την ελάχιστη ευθύνη για την οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, είναι αυτοί που πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα σπασμένα. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι η ευρωστία των τραπεζών και αδιαφορούν για την κοινωνική αναστάτωση που προκαλείται. Βλέπετε για αυτούς που κρατούν τα ηνία, οι μελλοντικοί άστεγοι, θα είναι απλώς αυτό που λέμε παράπλευρες απώλειες. Ο λαός ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι δεν σώζεται, αλλά σώζει ο ίδιος!!! Ο λαός πρέπει να πιστέψει στη δύναμη του. Στο παρελθόν το έκανε! Και ΚΕΡΔΙΣΕ!