Να επιβληθούν οι ανώτατες ποινές στους καταδικασμένους ναζί

«Η ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση». Αυτή ήταν η ομόφωνη ετυμηγορία του δικαστηρίου η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συγκίνηση, μέσα αλλά και έξω από το δικαστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση, εφτά πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Ν. Μιχαλολιάκος (ως αρχηγός), Ηλ. Κασιδιάρης, Ι. Λαγός, Χρ. Παππάς, Γ. Γερμενής, Ηλ.  Παναγιώταρος και Αρτ.  Ματθαιόπουλος.

Το δικαστήριο κήρυξε επίσης ενόχους για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή τους πρώην βουλευτές και στελέχη της: Παν. Ηλιόπουλο, Πολ. Ζησιμόπουλο, Αντ. Γρέγο, Ν. Μίχο, Ν. Κούζηλο, Κων. Μπαρμπαρούση, Ευσ. Μπούκουρα, Χρ. Αλεξόπουλο, Μ. Αρβανίτη, Ελ. Ζαρούλια και Δ. Κουκούτση. Ως μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο πυρηνάρχες Γ. Πατέλης και Αν. Πανταζής, καθώς και άλλα στελέχη.

Με βάση τις παραπάνω καταδικαστικές αποφάσεις του δικαστηρίου -και χωρίς να διαθέτουμε το σκεπτικό της απόφασης- εύλογα βγαίνει το συμπέρασμα ότι το δικαστήριο αποδέχτηκε ως δομή της εγκληματικής οργάνωσης την ίδια τη δομή του κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Για τη δολοφονία Φύσσα

Οι δικαστές ομόφωνα έκριναν ένοχο για τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα τον χρυσαυγίτη δολοφόνο και στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης Γ. Ρουπακιά.

Από τους 18 κατηγορούμενους για συνέργεια, ένοχοι κρίθηκαν οι 16. Συγκεκριμένα, οι Αν. – Μ. Αναδιώτης, Γ.  Δήμου, Ελπ.  Καλαρίτης, Ι.  – Β.  Κομιανός, Κ.  Κορκοβίλης, Αν. Μιχάλαρος, Γ. Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γ. Σκάλκος, Γ. Σταμπέλος, Λ. Τσαλίκης, Αθ. Τσόρβας, Ν. Τσόρβας και Αρ. Χρυσαφίτης.

Απαλλάχτηκαν δύο λόγω αμφιβολιών, οι Στ. Σαντοριναίος και Γ. – Χ. Τσακανίκας.

Για την απόπειρα δολοφονίας των Αιγύπτιων εργατών

Για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Συγκεκριμένα οι: Δημ. Αγριογιάννης, Μ. Ευγενικός, Θ. Μαρίας, Αν. Πανταζής, Κωστ. Παπαδόπουλος.

Για τη δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και απλή σωματική βλάβη κατά περίπτωση στον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρη Πουλικόγιαννη, στον Ιορδάνη Πουντίδη και τον Νίκο Ζύμαρη, παραγράφοντας το αδίκημα της απλής σωματικής βλάβης.

Συγκεκριμένα ένοχοι κρίθηκαν οι Ι. Καστρινός, Αν. Πανταζής και Χρ. – Αντ. Χατζηδάκης.

Τώρα οι μαχαιροβγάλτες θέλουν ελαφρυντικά…

Αξίζει να σημειωθεί ότι 11 μόνο από τους 68 κατηγορούμενους ήταν στο δικαστήριο. Στην αίθουσα δεν βρίσκονταν κανένας από όσους κατηγορούνταν για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ούτε ο Ρουπακιάς ήταν παρών.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τα αιτήματα των συνηγόρων των ναζί να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Ο συνήγορος του Ν. Μιχαλολιάκου ζήτησε να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα

Ένα μεγάλο λαϊκό ποτάμι ξεδιπλώθηκε στην Αθήνα με χιλιάδες εργάτες να πανηγυρίζουν για την απόφαση του δικαστηρίου, ζητώντας τις ανώτατες ποινές για τους φασίστες και χρυσαυγίτες, για να σαπίσουν στη φυλακή.

Σε όλη τη διαδρομή από τους Αμπελόκηπους που έγινε το πρωί η συγκέντρωση στο Εφετείο, μέχρι το Σύνταγμα που κατέληξε η πορεία, περαστικοί με αυτοκίνητα πανηγύριζαν κορνάροντας, εργαζόμενοι έβγαιναν στο παράθυρο χειροκροτώντας τους χιλιάδες διαδηλωτές.

Στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στη Βουλή, απλώνεται το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ. Μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου κάτω από το πανό του Συνδικάτου υψώνουν τις γροθιές τους και δίνουν υπόσχεση να μη σταματήσουν τον αγώνα μέχρι να βρεθεί ο φασισμός στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας….

Οι διαδηλωτές τηρούν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του φασισμού στη χώρα από το 1940, για αυτούς που αντιστάθηκαν στους φασίστες και τους ταγματασφαλίτες και για τα σύγχρονα θύματα του φασισμού.

«Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, ένοχη για τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, για τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ», υπενθυμίζουν τα μεγάφωνα και ο κόσμος απαντά με χειροκροτήματα.

Τα Σωματεία δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη σφραγίδα που έβαλε στην προσπάθεια αυτή η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου και «μητέρα όλων μας», όπως τόνισαν.

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε από το πρωί της Τετάρτης έξω από το Εφετείο. Ο λαός απαιτεί: «Οι ναζί στη φυλακή»! Με το ίδιο σύνθημα στα πανό, τις πικέτες και τα χείλη χιλιάδες κόσμου διαδήλωσε έξω από το Εφετείο. Σωματεία εργαζομένων από μια σειρά κλάδους, πλήθος Φοιτητικών Συλλόγων, μαθητές, μαζικοί φορείς είχαν πάρει από νωρίς τη θέση τους παραδίδοντας τη δική τους ετυμηγορία στη δίκη των ναζιστών εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Στέλνουν μήνυμα πως δεν εφησυχάζουν, πως συνεχίζουν τον καθημερινό αγώνα για τη συντριβή της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του δηλητηρίου του ναζισμού. Συνεχίζουν την πάλη μέχρι να πάρει τη θέση του στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας ο ναζισμός και το σύστημα που τον γεννά.

Ανάμεσα στα μπλοκ των Σωματείων ξεχώριζε αυτό του Συνδικάτου Μετάλλου και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών τα οποία είχαν κηρύξει 24ωρη απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, στον χώρο όπου οι χρυσαυγίτες προσπάθησαν χωρίς να τα καταφέρουν να χτυπήσουν τη συλλογική οργάνωση και τη διεκδίκηση των εργαζομένων.

Με το που ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας: «Τότε ρουφιάνοι, τώρα χρυσαυγίτες, πάλι θα τσακίσουν οι εργάτες τους φασίστες», «Έσπασε η βιτρίνα του καπιταλισμού, βρώμισε ο τόπος με μπόχα φασισμού».

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Εφετείο και τη στάση της Αστυνομίας: «Το ΚΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες διαδηλωτές που από το πρωί κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από το Εφετείο, εκφράζοντας τη λαϊκή απαίτηση “οι ναζί στη φυλακή”. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες του γνωστού και επαναλαμβανόμενου σκηνικού, με τα ΜΑΤ να επιτίθενται με δακρυγόνα και αύρες σε αυτή τη μεγαλειώδη λαϊκή διαδήλωση, με προφανή σκοπό να τη διαλύσουν. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχουν τεράστιες ευθύνες. Καμία δικαιολογία και κανένα άλλοθι από τη δράση μιας ολιγάριθμης προβοκατόρικης ομάδας δεν μπορεί να κρύψει αυτό που είδε όλος ο κόσμος κι έζησαν οι χιλιάδες διαδηλωτές. Σε πείσμα όσων ενοχλήθηκαν από το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης και από τη μεγαλειώδη διαδήλωση, αυτό το σχέδιο έπεσε στο κενό, η συγκέντρωση συνεχίστηκε και οι χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν μεταφέροντας μήνυμα αισιοδοξίας και ανάτασης σε όλη την Αθήνα».

Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Κανένας εφησυχασμός

Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος, που επωάζει το αυγό του φιδιού, το ναζισμό, το φασισμό, σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη ναζιστική εγκληματική «Χρυσή Αυγή».

Η δήλωση έχει ως εξής: «Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους χρυσαυγίτες δολοφόνους. Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή. Στη δίκη, βέβαια, προέκυψαν και τα πλοκάμια και οι διασυνδέσεις των ναζιστών, που τους κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνους. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος, που επωάζει αυτό το αυγό του φιδιού, το ναζισμό, το φασισμό. Γι’ αυτό είναι πολύ επίκαιρα τα λόγια του ποιητή : “Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον”».

Από το 902.gr